SV
Svenska
Nöje & kultur

48 timmar i Örebro av konst och kultur

Publicerad 2022-06-07 / Uppdaterad 2024-09-09
Samtida konstverk, kulturkvarter och mängder av konstutställningar. Här är tipsen för 48 timmar i Örebro med konst och kultur på menyn.
Taggar:
#konst #kultur

Fyll på med kul kultur på Kulturkvarteret

Börja konst- och kulturturen i Örebro med att besöka det silverglänsande Kulturkvarteret. Här är det alltid något kul på gång. Är det inte konsert så är det bokmässa, dansföreställning eller skaparverktad. Alltid full fart med andra ord! Spana in nya Stadsbiblioteket och slå dig ner på en av Örebros fräckaste takterrasser för ett glas eller en bit mat.

En silvrig byggnad i modern stil med höstlov fi förgrunden. Kulturkvarteret i Örebro.
Kulturkvarteret invigdes 2021.

Få koll på det senaste hos Örebro konsthall

Kulturkvarteret har mer att bjuda på. Här ligger också Örebro konsthall som med sina utställningar alltid har örat mot rälsen och hjälper dig att upptäcka modern konst med sina skiftande teman. Har du tiden på din sida? Då finns mer i konsthallens regi att upptäcka. Ge dig ut på den självguidande stadsvandringen där Örebros 200 offentliga konstverk står i fokus. En ytterligare inblick i hur en stadsbild kan få färg och lyster med konst som verkan.

Örebro konsthall har flera utställningar per år.

Käka en kulturell middag i kvarteret

Kurrar det i magen? Tur då att middagen är en kort kul tur bort, på Kulturbistron. Inled förslagsvis kvällen med Kulturbistrons pintxos innan musik, skratt och sorl börjar ljuda med solnedgången över Svartån som kuliss.

En uteservering med parasoll som badar i sol.
Kulturbistrons uteservering har en trevlig utsikt över Svartån.

Dag 2: Besök en anrik konstscen

Dag två och än finns mer att hämta på Örebros rikliga konstbuffé. Konstfrämjandet har förgyllt Örebros utställningsscen sedan 1969 med “konst för alla” som målbild. En känsla som följt med hela vägen till Storgatan 29. Här finns alltid en aktuell utställning, redo att beröra.

Utställning på Konstfrämjandet Bergslagen.

Testa någon av Stallbackens högklassiga restauranger

Resan närmar sig sitt slut. Och när du ändå hänger i Örebros centrala delar är någon av Stallbackens höga ambitioner-restauranger den smått perfekta finalen. Väljer du klimatsmarta och vegetariskt inriktade Gro? Eller går du för den vibrerande stämningen på Makeriet eller säger sí till Amanos italienska intensiva kreativitet i matkonst? Oavsett vad lär du inte bli besviken.

Lunch på restaurangen Gro. Två tallrikar med mat sedda ovanifrån.
Gro har en vegetarisk meny, med kött och fisk som tillval.

Från industri till konst i Nora

Har du tid för en avstickare? Runda av dina 48 konstnärliga timmar i Örebros grannstad Nora. På Bryggerikvarteret har 1800-talets industrilokaler blivit till 2020-talets kreativa smältdegel. Fullt av hantverk, mat och dryck och förstås konst. Det gamla brygghuset bjuder på in till sommarutställningar i där den industriella miljön och samtidskonsten utgör en vinnande mix.

Foto: Susann Rickan

Konst på hög höjd i Kumla

Tid för en konstsväng till? Ta vägen förbi Kumla och stapla intrycken på hög. Bokstavligt talat. Konst på Hög är samlingsnamnet på skulpturparken som innehåller fascinerande landmärken till installationer. Den spektakulära Kvarntorpshögen sträcker sig 100 meter mot skyn och vägen upp går antingen via en slingrande bilväg eller trappa med 427 steg. På toppen finns även en kaffestuga som serverar fika sommartid.

Ett konstverk som liknar en kyrka med torn, tillverkad av ett halvtransparent material. Står på en gräsbeklädd mark och himlen bakom är blå.
Konstverk på Kvarntorpshögen i Kumla.

Mer kultur och konst i Örebro

Fyra statyer i brun färg syns på höll mellan grässtrån.
Nöje & kultur

Den unika skulpturparken Konst på hög

Konst på hög är en unik skulpturpark på toppen av Kvarntorpshögen i Kumla. Här kan du gå omkring bland verk av flera av landets främsta konstnärer.
Uppstoppad älg och hjort på museum.
Nöje & kultur

Besök Biologiska museet i Örebro

Få känner till det och det är inte lätt att hitta. Biologiska museet är förmodligen Örebros mest udda museum.
Nöje & kultur

Gör en tidsresa i Bergslagen

Strax norr om Örebro kan du besöka landets äldsta tågstation, ett kulturreservat från järnbrukets guldålder och se en bergsmansgård från 1700-talet så stor att den kallades ”slottet” i folkmun.
Herrgårdsbyggnaden i Karlslund.
Nöje & kultur

Karlslund - kulturreservat, trädgård och herrgård

Karlslund är ett populärt område i Örebro med kulturreservat, trädgård och herrgård. I närheten ligger ridskola, elljusspår, bad och naturområden.
Openart_2024_8
Nöje & kultur

OpenArt

OpenArt, Skandinaviens största konstbiennal är tillbaka sommaren 2024! Ta del av massor av härlig, tänkvärd, vacker och rolig konst mestadels utomhus. Öppet dygnet om, gratis för alla!
En silvrig byggnad i modern stil med höstlov fi förgrunden. Kulturkvarteret i Örebro.
Nöje & kultur

Det händer på Kulturkvarteret

Kulturkvarteret är Örebros mötesplats för att uppleva och utöva kultur. Här ryms bland annat Stadsbiblioteket, Örebro Kulturskola, Kulturbistron och teater.