SV
Svenska
Nöje & kultur

Besök Järle station – Sveriges äldsta tågstation

Publicerad 2020-08-12 / Uppdaterad 2024-07-22
Ungefär en mil sydost om Nora ligger Järle station, Sveriges äldsta järnvägsstation. Här kan du utforska stationen, fika i stinsbostaden och ta ångtåget eller rälsbussen, precis som förr, till Nora eller Pershyttan.

Vid Järle station kan du göra en riktig tidsresa. Den lilla idylliska tågstationen två mil norr om Örebro är faktiskt den allra äldsta i Sverige. Byggnaden uppfördes redan 1854. Faktiskt redan några år innan själva järnvägen nådde fram hit.

Sommartid blir historien i högsta grad levande. Då kan du följa med veterantåg från Järle station till idylliska trästaden Nora eller till bergsmansbyn Pershyttan. Välj mellan en gammaldags rälsbuss eller ett klassiskt tuffande och visslande ångtåg.

Även stationen är en attraktion. Bara att köpa tågbiljett i den klassiska biljettluckan är en upplevelse i sig! I stinsbostaden finns ett sommarcafé med en härlig uteservering. Här kan du kan följa tågtrafiken samtidigt som du njuter av en kopp kaffe och härligt hembakt fikabröd.

Järle tågstation
Järle station byggdes 1854.

Mer inspiration

Utflykter

Fler praktfulla slott i Örebro län

Två kandidater - helt olika men lika fina. Rustika medeltidsborgen Göksholm och Boo slott hittas båda i Örebro län.
En portal till en byggnadsruin med ängsblommor och buskar som växer tätt intill.
Utflykter

Örebros okända slott - Kägleholm

Det faktum att svunna tider är just svunna tider blir ibland smärtsamt uppenbart. Så mycket historia som utspelats på ön Kägleholm. Så lite som finns kvar.