Kända ägare genom tiderna
Kägleholms ägarlängd sträcker sig ända tillbaka till 1300-talet. Här finns många kända gestalter i svensk historia, till exempel lagmannen i Närke Ulf Gudmarsson. Hans hustru Birgitta var rådgivare åt drottning Blanka – hon med ”rida, rida, ranka” – och vistades emellanåt på grannslottet i Örebro. Med tiden blev hon världsbekant i sin heliga skepnad som Sveriges första helgon.
Kungligheter på Kägleholm
Tvåhundra år senare blev Kägleholm kungligt. Gustav Vasa övertog gården och skänkte den till sin hustru Margareta. Nästa celebritet att kliva in genom portarna var Gustav II Adolfs stora, men onåbara, kärlek Ebba Brahe. Hon testamenterade gården till sin son, Magnus Gabriel de la Gardie. Och nu började det hända saker på allvar.
Sonen var inte bara greve. Han var dessutom en av Sveriges flitigaste slottsbyggare. Med liv, lust och en rejäl plånbok tog han sig an den gamla gården. Sex år senare hade den förvandlats till ett magnifikt jaktslott med tornhuvar, flyglar och en stor terrass. Av bara farten lät han även bygga om Ödeby kyrka strax intill.
Från slott till fängelse
Kägleholm hade säkert hört till Örebros största turistattraktioner om inte ödet haft andra planer. Redan innan allt stod klart hade Magnus Gabriels imperium börjat knaka i fogarna. Inte blev det bättre av att kung Karl XI kastade lystna blickar på adelns förmögenheter.
Greven förstod vad som var i görningen. För säkerhets skull skänkte han åtskilliga inventarier till kyrkan innan han avled 1686. Farhågorna besannades två år senare då kronan lade beslag på både slott och innehåll. Tömd på allt av värde lämnades byggnaden tillbaka till familjen de la Gardie, men återfick aldrig sin forna glans. Efter att under en kort ha använts som krigsfängelse, beseglades dess öde av en brand 1712.
Allt är nu inte bara berättelser och minnen. Källaren finns kvar, ena flygeln är privatbostad och Ödeby kyrka lever kvar som en av de rikaste landsbygdskyrkorna i trakten. Allt dessutom i en vacker och rofylld, men lite okänd del av Närke. En plats som gjord för en picknick för den som gillar att drömma sig bort. Och fantisera om livet på det som en gång var Örebros andra slott.
Fakta om Kägleholms slottsruin
Den förste kände ägaren till gården var Gudmar Månsson. Dennes son Ulf tog sedan över gården. Ulf var lagman i Närke men är nog mest känd som make till den heliga Birgitta.
År 1541 köpte Gustav Vasa gården som då fick namnet Kägleholm.
Slottet härjades av en brand år 1712, då huvudbyggnaden med all värdefull inredning förstördes. Slottet återuppbygdes aldrig utan lämnades att förfalla.
Kägleholms slottsruin är en fornlämning och skyddas av kulturmiljölagen.
Källa: Länsstyrelsen Örebro län