SV
Svenska
Nöje & kultur

Fira en hållbar jul i Örebro

Publicerad 2023-12-12 / Uppdaterad 2024-08-21
Längtar du efter en mindre hetsig och mer hållbar jul? Det finns mycket att vinna på att göra smarta val, både för välmåendet och miljön. Här har vi samlat några Örebrotips som hjälper dig på vägen.
Taggar:
#jul #second hand

Fynda second hand-klappar

Att välja andra hand i första hand är smart för både plånbok och miljö. Här har du chans att överraska med unika klappfynd – kul både för dig som ger och för den som får. Dessutom går ofta överskottet till välgörande ändamål, så det gör gott för fler. Här shoppar du second hand centralt i Örebro:

Antika prylar huller och buller på en loppmarknad.

Laga närproducerat till julbordet

Julen är en matglad högtid. Men ofta blir det ju alldeles för mycket, eller hur? Vi slår ett slag för ett lite mindre julbord med utvalda lokala råvaror.

Ägg

Ägghalvor sägs vara svenskarnas favorit på julbordet. Berga skafferi i Fjugesta är en gårdsbutik och kafé mitt på Närkeslätten. Här finns, förutom egna ägg, även andra lokala delikatesser som glass, senap och marmelader. 

Ost

Mitt i city, på Kungsgatan, hittar du Örebro ost. En välsorterd ostbutik, älskad av Örebroarna. Här hittar du flera lokala producenter, bland annat från Bredsjö och Granhammar.

Kött

Ingen jul utan Robertsons prinskorv. Det lokala charkuteriet har ett stort eget sortiment av korvar men också styckningsdetaljer från gårdar i vårt närområde. Håll också utkik i de lokala mataffärerna efter Närke kött och Bergslagsdelikatesser.

Fisk

Riktigt god, rökt lax hittar du hos Nygårds rökeri på Vinön. De röker i vedeldad rök och smaksätter endast med salt och kryddor från naturen. Nygårds produkter finns även hos Lännäs gårdsbutik, Bolinders gårdsbutik och Jonssons gårdsbutik

Hos Fisk i Hallen i Örebro Saluhall hittar du ett rikt utbud av fisk och skaldjur. Deras egna sillinläggningar är ett måste på julbordet!

Grönt

Potatis, rödbetor och kål i alla dess former. Gör ett besök hos Källsprång gård och satsa på mycket grönt på årets julbord.

Fisk i Hallen

Bli rik på naturupplevelser

Det kostar inget men ger så mycket. Använd dina lediga dagar till att vara ute och samla sol och minnen med familj och vänner.

Ånnaboda

Styr kosan mot Kilsbergen! I Ånnaboda finns flera kilometer skidspår både på konst- och natursnö. Se till att boka den kommunala bastun så kan ni utan problem ta ett vinterbad efter turen.

Rävgången

Fyll termosen, packa grillkorven och gör dig redo för en dag vid Rävgången. Vi lägre temperaturer är en skridskotur på Hjälmaren ett måste. Avsluta med en värmande kopp vid brasan på Naturens Hus.

Mitt i stan

Ta en å-promenad och besök Stadsparkens pärlor. Fyll på skafferiet hos Ekobutiken, ta en vegansk go-fika på Stadsträdgården och strosa i historiska Wadköping. Här finns flera butiker med återbruk och verkstäder för lokalt hantverk. Missa heller inte att besöka den förtrollande ljusparken The Magic Forest.

Ett rött trähus omgivet av mycket snö.
Ånnaboda

Mer julstämning i Örebro

Jul med smak av Örebro

Julen är en matglad högtid som brukar firas med massor av godsaker på bordet. I år tycker vi du ska låta Örebros lokala produkter sätta extra smak på julbordet!
Två personer står tätt intill varandra och tittar in genom en juldekorerat skyltfönster.

Julmarknader i Örebro – 2023

Klassiska, mysiga, välsmakande, vackra och stämningsfulla... ja, vi kan inte annat än att älska julmarknader! I Örebro finns flertalet julmarknader där du kan strosa bland hantverk, godsaker och fina presenter.…
Kollage av julmustetiketter.

Julmusten - allt började i Örebro...

Femtio miljoner liter. Så mycket julmust slinker ner genom svenskarnas strupar varje år. Men vad vet du egentligen om denna läskedryck?