Wadköping, med sina kullerstensgator och gamla hus med pelargonpyntade fönster, är en del av Örebro som både örebroare och besökare gärna strosar i. Många av dem stannar även till på Jeremiabageriet för att köpa med sig matbröd hem eller fika på plats.
Jeremiabageriet ligger i ett ljust 1800-talshus i utkanten av Wadköping. Fönstren står på glänt så att doften av nybakt bröd och brynt smör sprider sig till alla sötsugna som passerar förbi. När vi öppnar dörren till bageriet känns det som att komma rakt in i en varm kram. Värmen från bakugnarna omfamnar oss och lindar in oss i drömmar om vaniljkringlor, kolakakor och valnötsbröd.
Alla sötsaker och matbröd till trots – det är kardemummabullarna som är Jeremiabageriets grej, berättar Daniel Frehde, bagare och ägare av bageriet sedan 2008.
Kardemummabullarna är Jeremiabageriets grej.
Daniel Fredhe
Närodlade råvaror är viktiga ingredienser
Mjölet kommer från Kullens Kvarn i Glanshammar utanför Örebro, som är en av bageriets flera lokala förankringar. Att baka på närodlade råvaror är viktigt för både bagaren och kunden, menar Daniel och berättar vidare att rapsoljan kommer från Lycktäppan i Fjugesta och äggen från Berga gård, även det lokala leverantörer.
Just när vi kommer in i bageriets lilla butiksdel, tar de ut en ny plåt med gräddade bullar ur ugnen. De är rykande varma och obeskrivligt väldoftande när vi får två kardemummabullar direkt på våra brickor. Med varsin kopp kaffe går vi uppför trappen till övervåningen för att fika.
Anrik författarvilla som numera är kafé
Huset som bageriet ligger i var en gång i tiden bostad åt författaren Jeremias i Tröstlösa (eller Levi Rickson som han egentligen hette). Övervåningen var förut hans skrivkammare och är idag bageriets lilla kafé, inrett med tidstypiska möbler. Trägolvet knarrar i takt med tuggorna på bullarna. I övrigt är det tyst – fikat talar för sig själv.
För visst är det något särskilt med Jeremiabageriets kardemummabullar. Det mjuka innanmätet balanserar fint mot den gräddade ytan. Smaken av kryddig kardemumma valsar runt i munnen och landar mjukt med eftertonerna av smält smör.
Kanske är det också miljön som sätter extra krydda på bullarna. Utanför bageriet rinner Svartån i sakta mak och i Stadsparken, ett stenkast bort, utanför har björkarna just slagit ut sina gröna blad.
Jeremiabageriets hemlighet
Bara ett par tuggor av bullarna återstår, men vi har inte lyckats lista ut vad Jeremiabageriets ”hemliga” ingrediens är. Vi går ner till bageriet för att fråga Daniel Fredhe, som står med mjöl upp till armbågarna. De nybakade kardemummabullarna på plåten har minskat i rask takt – idag är det många som vill njuta av gofika.
Med sötsuget stillat och bagarens hemlighet i backfickan, säger vi tack och hej till Jeremiabageriet för den här gången. För även om vi nu har svaret på kardemummabullarnas gåta, förändrar inte det längtan efter Örebros berömda bullar - snart är vi här och fikar igen!
Vill du också veta vad den hemliga ingrediensen är? Köp en kardemummabulle och ta en ordentlig tugga. Smaka. Känn efter. Lagom till sista smulan, kanske du har lyckats klura ut svaret. Om inte? Köp en till!