SV
Svenska
Mat och dryck

Jul med smak av Örebro

Publicerad 2023-12-12 / Uppdaterad 2024-03-04
Julen är en matglad högtid som brukar firas med massor av godsaker på bordet. I år tycker vi du ska låta Örebros lokala produkter sätta extra smak på julbordet! Här tipsar vi om traditionell julmat som du kan köpa lokalt i Örebro med omnejd.

Ägg

Ägghalvor sägs vara svenskarnas favorit på julbordet. Berga skafferi i Fjugesta är en gårdsbutik och kafé mitt på Närkeslätten. Här finns, förutom egna ägg, även andra lokala delikatesser som glass, senap och marmelader. Äggboden är självbetjänande och har generösa öppettider.

Ost

När du är på Berga skafferi, passa på att handla några goda, lokala ostar också. Perfekt till ostbrickan efter påskbuffén!

Lax

Riktigt god, rökt lax hittar du hos Nygårds rökeri på Vinön. De röker i vedeldad rök och smaksätter endast med salt och kryddor från naturen. Nygårds produkter finns även hos Lännäs gårdsbutik, Bolinders gårdsbutik och Jonssons gårdsbutik

Hos Fisk i Hallen i Örebro Saluhall hittar du ett rikt utbud av fisk och skaldjur. Deras egna sillinläggningar är ett måste på julbordet!

Korv

Ingen jul utan Robertssons prinskorv. Det lokala charkuteriet har ett stort eget sortiment av korvar men också styckningsdetaljer från gårdar i vårt närområde. I deras delikatessbutik Hamnmagasinet hittar du allt du kan tänkas behöva för en riktig Emil i Lönneberga-jul.

Bröd

Nybakad bröd passar till alla högtider... särskilt när det är bakat av lokala råvaror! Lokal i Kumla bakar ekologiskt surdegsbröd på spännande mjölsorter från Örebro med omnejd. I Lokals butik finns också andra lokala matvaror, som ägg, lammstek och lax.

Något sött

Avsluta julbordet med något sött, som praliner tillverkade av Små praliner eller Kaffe & pralin.

Ett hållbarare julfirande

Mindre hetsig och mer hållbar? Längtar du efter ett lite lugnare julfirande, och dessutom mer miljövänligt sådan, kan du kolla in våra bästa tips för en hållbar jul här.

Nyfiken på fler lokala smaker?

Kollage av julmustetiketter.
Mat och dryck

Julmusten - allt började i Örebro...

Femtio miljoner liter. Så mycket julmust slinker ner genom svenskarnas strupar varje år. Men vad vet du egentligen om denna läskedryck?
Bullar på en plåt.
Mat och dryck

Hemligheten bakom kardemummabullarna

Kardemummabullarna på Jeremiabageriet i Örebro är mångas favoriter. Kom till Wadköping och fika i den mysiga, historiska miljön.
CV-köket_webb (2)
Mat och dryck

Anders lagar mat med ärlighet och kärlek på CV-köket

I det forna industriområdet ligger matstudion CV-köket. Ägaren och kocken Anders Johnssons filosofi är enkel: "med ärliga och goda råvaror blir det gott - faktiskt jäkligt gott".