SV
Svenska
Nöje & kultur

Upptäck annorlunda museer omkring Örebro - 18 tips

Publicerad 2024-08-28 / Uppdaterad 2024-09-09
Visste du att det finns en massa spännande och lite ovanliga museer i och runt Örebro? De här, ofta lite mer specialinriktade alternativen, utgör en riktig kulturskatt som ger inblick i och kunskap om vardagsliv, skor, papper, järnväg, lastbilar och mycket mer.

Välkända Örebro läns museum, slottet och friluftsmuseet Wadköping i all ära, men Örebro med omnejd har fler museer som är väl värda ett besök. Allt från femtiotalslägenheterna i Hällefors, Skoindustrimuseet i Kumla och Biologiska museet i Örebro till Bofors industrimuseum i Karlskoga, Fotbollsmuseet i Degerfors och Kopparbergs museer med flera spännande avdelningar.

Oavsett om du är intresserad av historia, hantverk eller industri, eller bara vill uppleva något utöver det vanliga – ta en titt på listan med annorlunda museum. Välj ut ett par guldkorn eller varför inte beta av dem allihop, en efter en?

18 spännande museum i Örebro

En gul 50-talskiosk med bokstäverna KIOSK på taket.
Kiosk med 50-talsvibbar i Nostalgibyn i Hosta.

Fler tips i Örebro

Headerbild artikelsida (3)

5 museer för nyfikna barn

Barnasinne har inte med ålder att göra. Här kommer fem tips på museer i Örebrotrakten som passar nyfikna i alla åldrar!
Uppstoppad älg och hjort på museum.

Besök Biologiska museet i Örebro

Få känner till det och det är inte lätt att hitta. Biologiska museet är förmodligen Örebros mest udda museum.
Slottet_drönarbild_höst

Besök Örebro slott

Örebro slott är öppet dagligen på sommaren med guidade visningar och utställningar. Övriga året är slottet öppet helger och skollov.
En Konsumbutik med flagga ute och ett träskjul med skylten ELVIS.

För historielovers och nostalgiker

I pappersbruksorten Frövi, strax norr om Örebro, tar man papperskonsten ett steg längre. Här visar Frövifors pappersbruksmuseum upp industrimiljöer, maskiner och utställningar med papper som gemensamt tema.
Mojligheternas-webb

Örebro läns museum

Örebro läns museum har rötterna i en förening som bildades redan 1856. Sedan dess har det hänt mycket och museet har följt med i tiden.
Ett vitt rum med en färgglad tavla på väggen och en beige skulptur av ett ansikte.

Mer än 40 konstgallerier i och runt Örebro

Vi skulle egentligen kunna göra en bok om alla gallerierna, allihop så väl värda ett besök, men bjuder på lite extra info om tre av guldkornen: Galleri Nord, Galleri Örsta…

Gör en tidsresa i Bergslagen

Strax norr om Örebro kan du besöka landets äldsta tågstation, ett kulturreservat från järnbrukets guldålder och se en bergsmansgård från 1700-talet så stor att den kallades ”slottet” i folkmun.
Gulputsade byggnader i Brevens Bruk

Brevens Bruk

Brevens Bruk är en nästintill orörd bruksmiljö med gulputsade byggnader, klassat som kulturmiljö av riksintresse. Hantverksbutiker, konst, museum och kafé.